Ako si vybieliť zuby doma?

Kto z nás by nechcel mať zuby ako perličky? Môžete sa zveriť do rúk profesionálov, alebo vyskúšať triky na domáce bielenie. Zaručený efekt samozrejme najľahšie dosiahnete v zubárskom kresle. Lenže to nie je zadarmo. Trh je zaplavený množstvom produktov, ktoré by Vám mali k oslnivému chrupu dopomôcť, lenže za nemálo peňazí sa  niekedy nemusíte dočkať očakávaného efektu. A mnohokrát Vašim zubom aj tieto prípravky uškodia, pretože obsahujú rôzne zložky, ktoré narušujú sklovinu. Pomôcť si ale môžete aj sami doma.



Ak snívate o belostnom chrupe, myslite na to, už keď jete. Zažltnuté zuby môže mať na svedomí aj naša životospráva. Najväčší škodcovia belostných zúbkov sú červené víno, perlivé malinovky (najmä cola), káva, čokoláda, ale aj čierny čaj, ďalej kyslé džúsy a z jedál napríklad čučoriedky, černice, sójová omáčka, či kečup. Neprospieva im ani fajčenie a užívanie antibiotík, najmä dlhodobo.


Naopak existujú aj potraviny, ktoré zúbky môžu vyčistiť. Medzi likvidátorov baktérií, ktoré majú zožltnutie na svedomí, patrí jablko, mrkva, kaleráb, uhorka, karfiol, zeler, alebo hruška. Kde tieto prirodzené čističe berú svoju silu? Konzumáciou týchto potravín sa zvyšuje produkcia slín, ktoré potom na zuby pôsobia blahodarne, spolu s vlákninou obsiahnutou v týchto potravinách.


Z niektorých potravín si môžete ľahko pripraviť rýchlu bieliaciu masku. Roztlačte napríklad niekoľko jahôd, naneste ich na zuby v silnej vrstve, nechajte zmes pôsobiť tri minúty a potom ju odstráň. Podobný efekt bude mať plátok citróna, ktorý posypete kypriacim práškom do pečiva a priložíš na zuby, resp. ním cez zuby prechádzajte. Takúto kúru, ale nepoužívajte moc často, lebo si môžete poškodiť sklovinu. Prečo jahody a citrón odstraňujú nepekný žltý povlak? Vďaka svojmu obsahu kyselín. Tie vlastne povrch zuba jemne narušia a tým dosiahnete okamžité vybielenie. Hneď po kúre by ste si mali vyčistiť zuby zubnou pastou s fluórom, aby sa prebytočné kyseliny odstránili a zuby posilnili.


Podobný efekt dosiahnete vďaka bylinkám. Vezmite si niekoľko lístkov šalvie, čerstvej mäty, alebo bazalky. Zbavia Vás baktérií a plaku a  mať svieži dych.