Porovnanie bieliacich zubných pást a bieliacich gélov

Bieliace zubné pasty
Jedná sa o voľne predajné zubné pasty s bieliacim účinkom, ktoré navracajú prirodzenú farbu zubu , alebo odstraňujú škvrny na zuboch (podľa typu 3-5 EUR). Obsahujú častice perlitu, alebo silice. Jedná sa o abrazívnu metódu bielenia. Pasta jemne obrusuje usadeniny na zuboch, ale nedokáže odfarbiť pigmenty usadené v zuboch. K naozajstnému efektu vybielenia tu bohužiaľ nedochádza.


Bieliace zubné pasty s karbamid peroxidom
 Tiež sa jedná o voľne predajné zubné pasty, ktoré však obsahujú nízku koncentráciu účinnej látky karbamid peroxid. Tieto zubné pasty môžu pomôcť pri dosiahnutí lepšej belosti v prípade častého používania, spravidla niekoľkokrát za deň. Tu je potrebná veľká dávka trpezlivosti, než sa výsledok dostaví (pastu je potrebné používať niekoľko mesiacov). Najčastejšie sa tieto zubné pasty používajú na udržanie belosti zubov po absolvovaní bieliacej kúry u zubára. Cena sa pohybuje približne okolo 15 €.

Bieliace sety s gumovým aplikátorom

Bieliace sety sú voľne predajné a možno ich zakúpiť v každej lekárni, či drogérii. Sú vhodné pre zdravé zuby, ktoré nemajú neliečené zubné kazy a pod. Pacient si doma vytvaruje gumové aplikátory, ktoré presne kopírujú zuby a do nich nanáša bieliaci gél. Tieto gély odfarbujú pigmenty usadené v zube, nepôsobia mechanicky na zubnú sklovinu, ale komplexne na celý zub. Po nasadení na zuby gél obklopí rovnomerne celý chrup a nechá sa pôsobiť cca. 30 minút. Tento postup sa opakuje 2x denne. Prvé viditeľné výsledky sa dostavia už za niekoľko dní. Potom sa pokračuje v bielení ďalej, keď už maximálne výsledky sú viditeľné za cca 2-3 týždne v závislosti na spôsobe a frekvencii bielenia. Táto metóda umožňuje pacientovi dosiahnutie kvalitných výsledkov, ako v prípade ordinačného bielenia s možnosťou vlastného dohľadu nad požadovanú belosťou zubov. Navyše gumové aplikátory je možné uschovať na neskoršie použitie. Cena cca. 20 - 50 EUR.