Bielenie zubov


Ako bielenie prebieha? Časť zuba ktorá je viditeľná pri úsmeve sa nazýva zubná sklovina, ktorá je prirodzene biela. Bezprostredne pod sklovinou je ďalšia časť zuba - zubovina. Zubovina je za normálnych okolností žltá, ale jej štruktúra je pórovitá a hmota nervu ju môže, v priebehu pribúdajúcich rokov, zafarbovať do žlto-hneda. Farba ktorú vidíme pri pohľade na zub v ústach je kombináciou farieb skloviny, ktorá sa môže trvalo zafarbiť (vplyvom starnutia, fajčenia, pitia červeného vína atď) a vo vnútri ležiacej zuboviny, ktorá tmavne počas rokov z mnohých dôvodov. Z tohto dôvodu nemôže len čistenie zubov ochrániť zuby pred zafarbením.

Pred asi 20 rokmi bola objavená nová metóda bielenia zubov s látkou karbamid peroxid. Táto látka sa stala klinicky overenou a zuby preukázateľne bieli, bez toho aby ich poškodzovala. Látka prestupuje do štruktúry zuba a odfarbuje pigmenty v nej usadené. Zubná sklovina zostáva nepoškodená. Koncentrácia látky karbamid peroxid sa líšia podľa spôsobu použitia. V prípade domáceho bielenia sa používa koncentrácia 10%, táto koncentrácia však rastie v prípade ordinačného bielenia, kde je potrebné dosiahnuť výsledky v kratšom čase a to až na koncentráciu 35%.

Je bielenie naozaj bezpečné?

Karbamid Peroxid je jediná klinicky overená látka, ktorá zuby bieli, bez toho, aby ich mohla akokoľvek poškodiť. Zubní lekári využívajú túto látku niekoľko desiatok rokov s najväčšou možnou spokojnosťou. Bielenie zubov môže celkom výnimočne spôsobiť dočasné zvýšenie citlivosti zubov. Citlivosť zubov mizne počas niekoľkých dní po prerušení bielenia, alebo prípadne po dokončení bieliacej kúry. V žiadnom prípade nedochádza k poškodeniu zubného nervu.

Existujú ale ľudia, ktorí si nesmú dať chemicky vybieliť zuby:

* ak máte parodentózu a máte odhalené zubné krčky
* ľudia, ktorí sú náchylnejší na vysokú kazivosť zubov, plus do tejto skupiny patria aj jedinci s mnohými plombami, korunkami a mostíkmi
* ak patríte medzi náruživých fajčiarov a silných kávičkárov, tiež bude zrejme pre Vás vybielenie zubov problematické, nakoľko počas bieliaceho procesu a pár mesiacov po ňom je potrebné obmedziť cigarety a farbiace potraviny (káva, čaj, víno, čučoriedky). Po bielení je povrch zubov náchylnejší vstrebávať farebné pigmenty.

Možné problémy, ktoré môžu nastať počas/po bielení:

* citlivosť zubov sa môže dočasne zvýšiť. Niektorí pacienti zaznamenali citlivé zuby, ktoré reagovali na teplé, alebo studené nápoje, alebo jedlo. Poprípade pociťovali tŕpnutie, alebo dočasné zdrsnenie povrchu zubov. Pri podobných ťažkostiach sa odporúča zvýšená fluoridácia (napr. Elmex gélom, ktorý bežne dostanete kúpiť v lekárni)
* buďte si vedomí, že nie je možné vybieliť ani odtieň bielej plomby, ktorá bola vybraná podľa pôvodného odtieňa zubnej skloviny (v prípade potreby treba plombu vymeniť)