Prečo chcieť dokonalý úsmev


Mať sexy pery a biele zuby je snom každej z nás. Aj pre mužov je to obrovské lákadlo. Vaše krásne oči si všimnú až po niekoľkých minútach, ale žiarivý úsmev ich upúta hneď. Máločo je na žene príťažlivejšie ako srdečný úsmev. A keď sa Vám v ústach zjavia snehobiele zúbky, budete úplne neodolateľná. Vďaka našim radám urobíte zo svojich pier nebezpečnú loveckú zbraň!

Myslíte, že váš úsmev nie je úplne dokonalý? Nevadí! Stačí málo a budete mať zuby ako perličky. Často, aj keď sa o zuby staráte, ich odtieň sa k bielemu ani nedá prirovnať. Sfarbenie zubov je totiž dané okrem iného aj geneticky. V tom prípade siahnite po rúžoch s modrými odtieňmi. Nedeste sa. Nebudete musieť vyzerať ako nejaká rozprávková postavička, úplne postačí rúž vo slivkovom, alebo čerešňovom odtieni. Zúbky budú razom pôsobiť belším dojmom. Aj keď máte na pohľad biele zuby, vyhnite sa bledoružovým rúžom, lebo zbytočne robí vaše zuby opticky žlté.

Keď sa vás niekto spýta, akú farbu majú zuby, automaticky odpoviete, že bielu. Ale nie je biela ako biela! Stomatológovia rozdeľujú dokonca 16 základných odtieňov zafarbenia zubov! A najžiadanejší je stále ten jeden - ten najbelší.

Len čistiť si zuby nestačí. Svoju úlohu zohrávajú aj dedičné dispozície. Je rad pochutín, ktoré môžu poznamenať farbu vašej skloviny, napríklad červené víno, káva, čaj, sójová omáčka a najviac samozrejme fajčenie. Stmavnutiu skloviny sa môžete brániť častejším čistením zubov, najlepšie ihneď po požití týchto "zakázaných potravín". Alebo, ešte lepšie, odstráňte svoje návyky. Verte, že na farbu zubov majú tieto drobnosti zásadný vplyv.

Ale i prírode je občas potrebné pomôcť. V súčasnosti je na trhu voľne k dostaniu veľké množstvo najrôznejších bieliacich prípravkov, takže nemusíte ísť ani k zubárovi a platiť vysoké sumy za snehobiely úsmev.

Čo jesť pre biele zuby?

Surovú zeleninu
Odstraňuje časť povlaku zo zubov, ale dôkladné vyčistenie kefkou a pastou nenahradí.

Prežúvajte
Ak žujete, tvorí sa vám viac slín, ktoré potom sklovinu obmývajú. Pozor! Väčšie množstvo žuvačiek môže vyvolávať zažívacie ťažkosti.

Citróny
Chrup sa rozjasní, ale rovnako ako po konzumácii ovocia a limonád si hneď nečistite zuby, mohla by sa narušiť sklovina.

Jahody
Pozitívne na sklovinu pôsobia jahody, užívané vraj už starými Rimanmi ako bielidlo zubov. Babské rady ich odporúčajú zmiešať so sódou a vzniknutou kašou si zuby potierať.

Podľa Americkej asociácie estetickej stomatológie bielej farbe zubov pomáhajú aj napríklad jablká, hrušky, zeler, mrkvu, karfiol či uhorka; zvyšujú produkciu slín, ktoré v súčinnosti s vlákninou obsiahnutou v týchto potravinách prirodzene čistia zuby a likvidujú baktérie.